Uvodna konferencija i predstavljanje projekta Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku

Uvodna konferencija i predstavljanje projekta Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku

„Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku“ (kodni broj: UP.02.2.2.06.0038) naziv je projekta koji je u utorak, 07. srpnja 2020. godine, predstavila Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“ u  prostorijama hotela City Plaza Zagreb. Projekt je vrijedan  1.471.824,65 kuna, a financiran je u 100%-tnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I.

Ciljana skupina ovog projekta su osobe s problemom različitih vrsta ovisnosti (droga, alkohol, kocka, online ovisnosti), članovi obitelji ovisnika i stručnjaci koji s njima rade, ali nemaju sustavno razvijen pristup ovom problemu.

Predviđeno je da će se projektom obuhavtiti 30 korisnika iz skupine osoba s problemom ovisnosti i osoba u riziku; 15 članova obitelji te 20 stručnjaka koji rade s maldima u riziku te s problemima ovisnosti.

Projekt će trajati 24 mjeseca, odnosno od 15. travnja 2020. do 15. travnja 2022. godine. Humanitarnoj  organizaciji  „Zajednica Susret“  partneri u  projektu su Centar za socijalnu skrb Šibenik, Centar za pružanje usluga u zajednici Zagreb – Dugave, Centar  za socijalnu skrb Sisak te Dom za ovisnike ZAJEDNICA SUSRET.

Provodit će se u deset županija (Zagrebačka, Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Varaždinska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Vukovarsko-srijemska, Međimurska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska )  i Gradu Zagrebu.

Projekt je osmišljen kao putujući Mobilni tim koji će u spomenutim županijama osigurati razgovore – individualne, obiteljske, stručne, grupe samopodrške  – kako bi se stanovnici županija koji sami imaju problema s nekom vrstom ovisnosti ili njima bliska osoba, a nemaju  ovu vrstu socijalnih usluga, omogućila brza pomoć i suradnja sa stručnjacima u bolničkom i izvanbolničkom sustavu posredstvom Zajednice Susret. Na mrežnoj stranici www.mobilni-tim.com potencijalno zainteresirani korisnici i stručnjaci mogu se obratiti Mobilnom timu i osigurati termin za sve oblike psihosocijalne pomoći vezane uz probleme ovisnosti i ovisničkog ponašanja.

 

Nazočne brojne predstavnike centara za socijalnu skrb, predsjednica Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“ pozvala je na suradnju i upućivanje korisnika prema Mobilnom timu kako bi se na vrijeme osigurala stručna podrška ovisnicima i članovima njihovih obitelji, te spasili životi posrnulih u ovisnosti.