Upravljanje vremenom – ako postići balans između privatnog i poslovnog života? 

Upravljanje vremenom – ako postići balans između privatnog i poslovnog života? 

U okviru projekta Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku (UP.02.2.2.06.0038),  vanjski edukator Ljubica Matijević Vrsaljko održala je 19. svibnja 2021. edukaciju na temu „Upravljanje vremenom, prioritetima i rizikom u pomirenju obiteljskog i privatnog života“ za članove obitelji ovisnika u prostorijama savjetovališta Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“ u Zagrebu.

Sudionike radionice upoznala je s temama upravljanja vremenom i to kroz: karakteristike vremena, utjecaj vremena na društvo, upravljanje vremenom, razloge upravljanja vremenom i kako započeti upravljanje vremenom, negativne učinke upravljanja vremenom kroz primjere neučinkovitih sastanaka, potrebe delegiranja poslova, neumješnosti  u odbijanju, telefonskih  poziva, nepostojanje mirnog sata. Posebno je upozorila na gubitak vremena na društvenim mrežama koje su jedan od uzroka preopterećenosti i pojačanog stresa. Govorila je i o metodama upravljanja vremenom, a sudionike edukacije upoznala je s posljedicama neupravljanja vremenom kao što su žurba i stalno kašnjenje, stres na poslu i u privatnom životu, umor i bezvoljnost,  propuštanje  zadanih rokova, nedovoljno vrijeme za odmor, obitelj i bliženje, te osjećaj  stalne poraženosti. Na edukaciji je stavljano težište upravo na takve  posljedice lošeg upravljanja vremenom .

Značajan dio edukacije posvećen je potrebi stvaranja balansa kao metode održavanja ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

Bilo je riječi o nekoliko područja naših života koja bi trebala biti uravnoteženo raspoređena, a to su: fizičko zdravlje, posao, užitak, mentalno zdravlje, duhovnost, briga za vlastita emotivna stanja, materijalne stvari te društveni život.

U ovom dijelu sudionici edukacije upućeni su u smjernice koje pokazuju na koji način pojedinac može održati pravilnu ravnotežu između privatnog i radnog života, a neke od njih sud: izrada plana slobodnog i radnog vremena, napuštanje aktivnosti koje troše vrijeme i energiju, ostavljanje dovoljno vremena za opuštanje, te uspostava prioriteta u organizaciji i obavljaju poslova.

Bilo je riječi i o postavljanju ciljeva u privatnom životu, te kako se nositi sa osjećajem krivnje radi neizvršenih poslovnih obveza odnosno zapostavljanja obiteljskog života.

Projekt “Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku” (kodni broj: UP. 02.2.2 .06. 0038) financiran je iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I. Traje od 15.4.2020. do 15.4.2022. godine.