Radionica za članove obitelji – Dobri i loši načini ljutnje

Radionica za članove obitelji – Dobri i loši načini ljutnje

Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku (kodni broj: UP.02.2.2.06.0038) projekt je u sklopu kojeg se, osim osobama s problemom ovisnosti, nude usluge i članovima njihovih obitelji. Jedna od tih usluga su tematske radionice. Ovu srijedu, 24. studenoga 2021. godine, održana je zadnja, a tema je bila „Dobri i loši načini ljutnje“.


S obzirom na situaciju vezanu uz virus COVID-19, na radionici je bilo petero članova obitelji.
Emocije su jedan od temelja ljudskog ponašanja bez kojih ne možemo zamisliti čovjeka, društvo, psihičke poremećaje ni psihoterapiju. Emocije utječu na naše zdravlje, produktivnost, pažnju i pamćenje, psihološku dobrobit, osjećaj ispunjenosti i vještine planiranja i odlučivanja. Važno je da ih razumijemo i prepoznajemo jer određuju prioritete u mišljenju, našu percepciju i time djeluju na naše prosuđivanje. U jednom trenutku osoba može osjećati više emocija, ugodnih i neugodnih, a u konačnici, svaka emocija govori nešto o nama (što mi je upravo sada važno?, kakva imam vjerovanja?…). Osnovne emocije su sreća, tuga, ljutnja, strah, gađenje i iznenađenje te one mogu tvoriti kombinaciju niza drugih emocija koje nam govore o nama i našim sustavima vjerovanja. Emocije nisu pozitivne ni negativne, već ih opisujemo kao ugodne i neugodne. Kada dolazi do suočavanja s onim neugodnim, osoba, da bi izbjegla negativnu emociju, osoba može pribjegavati neadaptivnim oblicima ponašanja. Neugodne emocije su povezane s preživljavanjem, dok su ugodne povezane s kvalitetom života.

Ljutnja je snažna emocija koja lako može „obuzeti“ osobu te se osobe osjećaju kao da ne mogu kontrolirati situaciju. Ljutnja svoji dugim djelovanjem (kada se osoba dugo ljuti) može prerasti u agresiju ili remetiti osobne odnose i rad. Nadalje, ljutnja se može osjećati u različitim fazama – od umjerene iritacije do potpunog bijesa.

Sve su to stvari koje su bile dio radionice, uz igranje uloga načina suočavanja s ljutnjom. Korisnici su aktivno sudjelovali u radionici, imali prilike dobiti odgovore na svoja pitanja, a i uvježbati određene situacije koje mogu primijeniti u svakodnevnom životu, ne samo u suživotu s članom koji ima problem ovisnosti.

Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku (kodni broj: UP.02.2.2.06.0038) je projekt kojeg provodi Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“ od 15. travnja 2020. godine. Trajanje projekta je 24 mjeseca, odnosno do 15. travnja 2022. godine. Projekt je financiran u 100%-tnom iznosu (1.471.824,65 HRK) iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I.