Prva grupa podrške u 2022. godini!

Prva grupa podrške u 2022. godini!

Aktivnosti Mobilnog tima, kao i cijelog projekta ulaze u zadnje mjesece trajanja. Projekt se provodi do 15. travnja ove godine i do tada nam je ostalo odraditi preostale aktivnosti. Tako je 19.01.2022. godine Mobilni tim održao prvu grupu podrške u ovoj godini i to u Gradu Zagrebu.

Grupa podrške u Gradu Zagrebu održana je 19.01.2022. godine i na njoj je sudjelovalo troje korisnika. Kako se grupa održavala u prijepodnevnom terminu ostatak korisnika nije moga doći jer rade. U inicijalnom razgovoru s korisnicima istaknula se tema emocija. Većina korisnika koji su bili na grupi emocije nisu nešto njima blisko. Tako smo krenuli od početka.

Emociju smo definirali kao niz povezanih reakcija organizma na događaje koji su važni za njegove potrebe, ciljeve ili opstanak. Neke od emocija su nam urođene i njih nazivamo osnovne emocije te ih karakteriziraju univerzalne facijalne ekspresije, pokreti i specifičan subjektivni doživljaj. One su toliko univerzalne da ih ljudi iz različitih kultura i dijelova svijeta mogu prepoznati i imenovati. Iako se svi stručnjaci ne mogu složiti koje su to osnovne emocije, prevladava mišljenje da su to strah, radost, žalost i srdžba. S korisnicima smo emocije podijelili na četiri komponente: fiziološke aktivacije, kognitivne interpretacije, facijalne ekspresije te ponašanja. Emocije koje doživljavamo za nas mogu biti ugodne i neugodne, a ne kako se često može čuti, pozitivne i negative. Svaka emocija ima svoju funkciju, tako da ni jedan nije negativna, već za nas može biti neugodna, a urođeno nam je da od tih neugodnih pokušavamo pobjeći.

Korisnici su s nama podijelili koje su njima ugodne, a koje neugodne emocije, s kojima se najteže nose te kako su do sada s njima bili u suživotu. Prošli smo i kroz neke vježbe nošenja s emocijama te načina izražavanja emocija. Korisnici ovu temu smatraju korisnom jer su neki i odgajani na način da dječaci ne pokazuju baš sve emocije.

Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“, 15. travnja 2020. godine počela je s provođenjem projekta Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku (kodni broj: UP.02.2.2.06.0038), koji je financiran u 100%-tnom iznosu (1.471.824,65 HRK) iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I. Projekt će trajat 24 mjeseca, odnosno od 15. travnja 2020. do 15. travnja 2022. godine.