Posljednja grupa podrške u Brodsko-posavskoj županiji

Posljednja grupa podrške u Brodsko-posavskoj županiji

Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku  (UP.02.2.2.06.0038) polagano se bliži svom kraju, pa samim tim i aktivnosti Mobilnog tima. Tako su članovi Mobilnog tima u četvrtak, 24. ožujka 2022. godine, po zadnji puta posjetio Brodsko-posavsku županiju, točnije Terapijsku zajednicu Ivanovac.

U Terapijskoj zajednici Ivanovac, našeg partnera na projektu Doma za ovisnike ZAJEDNICA SUSRET, održana je pred posljednja grupa podrške za ovisnike i osobe u riziku. Tema se brzo razjasnila – Koja nam je najveća motivacija na putu prema oporavku?

Jano je da je svaki od naših korisnika projekta jedinstven i da svatko ima svoju neki životnu priču, ali i motivaciju. Motivacija je česta tema naših grupa podrške, a vrlo često ju izaberu sami korisnici. To znači da im je važno spoznati što i kako im može pomoći na putu ka oporavku. Već smo pisali o unutarnjoj i vanjskoj motivaciji te važnosti i ulogama istih. Iako se kaže da je ona unutarnja bolji pokretač promjena, bilo koja vrsta motivacije za uključivanje u tretman je dobrodošla.

Nekima je ta motivacija obitelj, osobito ako imaju svoju obitelj s malim djetetom. Djeca su njihova najjača motivacija jer žele provoditi kvalitetno vrijeme s njima, a što u fazi konzumacije sredstava nisu imali mogućnosti zbog svog stanja. Poboljšanje zdravstvenog stanja također igra veliku ulogu kao motivator, no ponekad je kratkotrajnog vijeka, do stabilizacije. Zaposlenje i karijera također je motivacija osobito mlađih korisnika.

Mnogo je izvora motivacije, neki se kroz tretman u terapijskoj zajednici dodatno motiviraju i osnažuju što im pospješuje put ka oporavku.

Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“, 15. travnja 2020. godine počela je s provođenjem projekta Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku (kodni broj: UP.02.2.2.06.0038), koji je financiran u 100%-tnom iznosu (1.471.824,65 HRK) iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I. Projekt će trajat 24 mjeseca, odnosno od 15. travnja 2020. do 15. travnja 2022. godine.