Planirane aktivnosti u 2021. godini

Planirane aktivnosti u 2021. godini

„Najveća opasnost u turbulentnim vremenima nije sama turbulencija nego djelovanje po jučerašnjoj logici.“

Peter Drucker

Svi ćemo se složiti da je 2020. godine bila izuzetno turbulentna – korona virus, potres, rastuća pandemija COVID 19, uvođenje strožih epidemioloških mjera, ponovljeni potres… Unatoč svemu, aktivnosti projekta Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku (kodni broj: UP.02.2.2.06.0038) odvijale su zadovoljavajućom dinamikom. U 2021. godini nadamo se poboljšanju situacije i  planiramo više terenskog rada i aktivnosti.

Sam projekt Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku, započeo je u turbulentnoj 2020. godini, u vrijeme zatvaranja, 15. travnja. Bilo je izazovno planirati projektne aktivnosti koje su na teretnu, u vrijeme kada se nije smjela napustiti županija. No, usprkos svemu, aktivnosti su isplanirane i to ne samo za 2020. godinu, već za naredna 24 mjeseca, koliko projekt traje (do 15.04.2022.). Projekt je financiran u 100%-tnom iznosu (1.471.824,65 HRK) iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I.

Što se sve planira?

Planiramo tisak priručnika koji sadrži metodologiju i način rada s osobama s problemom ovisnosti. Priručnik će osim u tiskanom izdanju biti dostupan i putem naše mrežne stranice.

Nadalje, planiramo održavanje četverodnevne edukacije edukatora te pripremne, organizacijske radnje koje tome prethode. Nakon održane edukacije edukatora, do kraja 2021. godine, slijedile bi dvije supervizije za polaznike te edukacije.

Za članove obitelji održat će se edukacija „Dobri/ loši načini ljutnje“,  „Upravljanje vremenom, prioritetom i rizikom u pomirenju obiteljskog i poslovnog života“ te „Ekonomska sigurnost u obitelji“. Osim toga, planiramo održati pet grupa podrške za članove obitelji  pod  vodstvom psihologa.

Osobe s problemom ovisnosti s područja svih županija uključenih u projekt, imat će priliku sudjelovati na grupi koju održavaju članovi Mobilnog tima (30 grupa), a u većini županija planirano je održavanje i edukativnog predavanja o fizičkim posljedicama konzumacije sredstva ovisnosti koje provodi medicinska sestra (8 edukativnih predavanja).

Nastavit ćemo drugi ciklus Škole prevencije u Zagrebu, a planiramo održavati dva ciklusa Škole prevencije na području Splitsko-dalmatinske županije.

O svim aktivnostima redovito ćemo izvještavati na mrežnoj stranici projekta.