Održana prva grupa podrške za članove obitelji s ovisnim članom

Održana prva grupa podrške za članove obitelji s ovisnim članom

U srijedu, 24. lipnja 2020. godine, u Savjetovalištu Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“ u Zagrebu, održana je prva grupa podrške za članove obitelji s ovisnim članom koju vodi psihologinja. Pridržavajući se održavanja socijalne distance prema uputama nadležnih institucija, a s ciljem prevencije bolesti COVID-19, na grupi je sudjelovalo pet članova obitelji.

Tema grupe bile je “Tko ima problem?”. Tako su kroz 90 minutnu grupu, članovi obitelji imali prilike čuti više o svojim ulogama i odgovornostima kao i o odgovornostima članova obitelji s problemom ovisnosti.

Članovi obitelji osoba s problemom ovisnosti i osoba u riziku vrlo često se ili samookrivljuju ili se međusobno okrivljuju. Stoga je jako bitno posvijestiti samu činjenicu koketiranja s ovisnošću ili samu ovisnost.  Isto tako je bitno da članovi obitelji shvate svoju ulogu i da se adekvatno tome i ponašaju. Nakon uvodnog izlaganja, članovi grupe su se interaktivno uključili u radionicu.

Ovo je prva od osam planiranih grupa podrške za članove obitelji s ovisnim članom koju vodi psiholog, a  koja će se održavati u Zagrebu tijekom dvije godine trajanja projekta.

Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“, 15. travnja 2020. godine počela je s provođenjem projekta Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku (kodni broj: UP.02.2.2.06.0038), koji je financiran u 100%-tnom iznosu (1.471.824,65 HRK) iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I. Projekt će trajati 24 mjeseca, odnosno od 15. travnja 2020. do 15. travnja 2022. godine.

Cilj projketa je osnažiti 20 stručnjaka za rad s mladima na prepoznavanju i prevenciji novih ovisnosti i na prepoznavanju razine problema na kojoj je potrebno upućivanje u tretman, proširiti dostupnost socijalnih usluga i osigurati pristup inovativnim socijalnim uslugama za 30 osoba s problemima svih oblika ovisnosti, te ojačati 15 članova obitelji s ovisnim članom kako bi bolje uskladili poslovni život i brigu o ovisnom članu.

Ovim projektom osnovan je Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku i oformljen  stručni Mobilni tim koji će djelovati u krajevima gdje su socijalne usluge za ovu korisničku skupinu manje dostupne ili ne postoje.

Projekt se provodi u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Šibenik, Centrom za pružanje usluga u zajednici Zagreb – Dugave, Centrom  za socijalnu skrb Sisak te Domom za ovisnike ZAJEDNICA SUSRET.

Ideja vodilja projekta je širenje socijalnih usluga u područja u kojima su manje dostupna ili čak ne postoje. Aktivnosti projekta provodit će se u Zagrebačkoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Varaždinskoj, Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Međimurskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji te na području Grada Zagreba.