Održana peta grupa podrške za članove obitelji s ovisnim članom

Održana peta grupa podrške za članove obitelji s ovisnim članom

Ove srijede, 29. rujna 2021. godine održala se peta grupa podrške za članove obitelji osoba s problemom ovisnosti, a koja se provodi u sklopu projekta „Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku“. Grupa je održana u Zagrebu, u prostorijama Savjetovališta Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“. Na grupi je sudjelovalo pet roditelja i članova obitelji uključeno u projekt.

Cilj grupe podrške bio je osvijestiti kvalitetne komunikacije unutar obitelji, između njenih članova i prema van, međusobno uvažavanje različitih očekivanja i potreba, različitih samopouzdanja i osobnih sloboda. Kako je voditeljica grupe naglasila, komunikacija u obitelji je vrlo često problem, a posebice kada se radi o problemu ovisnosti. Tada je vrlo česta pojava “skrivanja” informacija i činjenica jer ih ni oni sami ne žele prihvatiti. Kada se dogodi da osoba i prihvati svoj problem, ne znaju kako se suočiti s problemom. Također, ne znaju kome se mogu obratiti u takvoj situaciji.

U uvodnom djelu, voditeljica grupe je predstavila značaj kvalitetne i iskrene komunikacije, te važnost suočavanja sa činjenicama. Govora je bilo i o jasnoj komunikaciji, o fazama kvalitetne komunikacije te samo slobodu komunikacije. Kroz interaktivnu radionicu, korisnici su odgovarali na pitanja i iznosili svoja osobna iskustva.

Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“, 15. travnja 2020. godine počela je s provođenjem projekta Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku (kodni broj: UP.02.2.2.06.0038), koji je financiran u 100%-tnom iznosu (1.471.824,65 HRK) iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I. Projekt će trajati 24 mjeseca, odnosno od 15. travnja 2020. do 15. travnja 2022. godine.

Cilj projekta je osnažiti 20 stručnjaka za rad s mladima na prepoznavanju i prevenciji novih ovisnosti i na prepoznavanju razine problema na kojoj je potrebno upućivanje u tretman, proširiti dostupnost socijalnih usluga i osigurati pristup inovativnim socijalnim uslugama za 30 osoba s problemima svih oblika ovisnosti, te ojačati 15 članova obitelji s ovisnim članom kako bi bolje uskladili poslovni život i brigu o ovisnom članu.