Održana još jedna grupa podrške za članove obitelji

Održana još jedna grupa podrške za članove obitelji

U srijedu, 25. studenog 2020. godine, u Savjetovalištu Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“ u Zagrebu, održana je još jedna, treća po redu grupa podrške za članove obitelji s ovisnim članom koju vodi psihologinja. I ovoga puta, pridržavali smo se mjera u cilju suzbijanja epidemije koronavirusa, te ja na grupi bilo šest članova obitelji.

Tema grupe bile je “Važnost i uloga članova obitelji u oporavku”. Kroz 90 minuta, koliko je trajala grupa, i članovi obitelji podijelili su što misle koja je njihova uloga u, ne samo oporavku, već tijekom cijelog perioda tretmana njihovih članova s problemom ovisnosti.

Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“, 15. travnja 2020. godine počela je s provođenjem projekta Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku (kodni broj: UP.02.2.2.06.0038), koji je financiran u 100%-tnom iznosu (1.471.824,65 HRK) iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I. Projekt će trajati 24 mjeseca, odnosno od 15. travnja 2020. do 15. travnja 2022. godine.

Cilj projekta je osnažiti 20 stručnjaka za rad s mladima na prepoznavanju i prevenciji novih ovisnosti i na prepoznavanju razine problema na kojoj je potrebno upućivanje u tretman, proširiti dostupnost socijalnih usluga i osigurati pristup inovativnim socijalnim uslugama za 30 osoba s problemima svih oblika ovisnosti, te ojačati 15 članova obitelji s ovisnim članom kako bi bolje uskladili poslovni život i brigu o ovisnom članu.

Ovim projektom osnovan je Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku i oformljen  stručni Mobilni tim koji će djelovati u krajevima gdje su socijalne usluge za ovu korisničku skupinu manje dostupne ili ne postoje.

Projekt se provodi u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Šibenik, Centrom za pružanje usluga u zajednici Zagreb – Dugave, Centrom  za socijalnu skrb Sisak te Domom za ovisnike ZAJEDNICA SUSRET.

Ideja vodilja projekta je širenje socijalnih usluga u područja u kojima su manje dostupna ili čak ne postoje. Aktivnosti projekta provodit će se u Zagrebačkoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Varaždinskoj, Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Međimurskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji te na području Grada Zagreba.