Grupa u Varaždinskoj županiji

Grupa u Varaždinskoj županiji

Još jedna grupa podrške za osobe s problemom ovisnosti održana je 29. travnja 2021. godine u Varaždinskoj županiji.

Kako se nositi s emocijama i prihvatiti odgovornost bila je tema grupe podrške za osobe s problemom ovisnosti koja je održana u Varaždinu.

Često kroz život u ovisnosti pojedinac potiskuje emocije, osobito one neugodne te ih maskira u ugodne. Po dolasku u apstinenciju, osoba se mora suočiti i s onim neugodnim te se naučiti nositi s njima. Također, kroz ovisnost se gubi osjećaj odgovornosti. Nerijetko se okolina krivi za određena životna stanja i događaje te pojedinac mora ponovo preuzeti osjećaj osobne odgovornosti.

O načinu nošenja s emocijama i kako preuzeti odgovornost pričali smo s dvoje korisnika. Oni su navodili kako imaju svoje načine koji ponekad ne urode plodom te koje to posljedice donosi. Svatko ima pravo na pogrešku, ali treba se iz nje “isčupati” na društveno prihvatljiv način, razmisliti što je dovelo do toga te nešto iz svega naučiti. Dečki su se složili da je to zdraviji put, ali navode da je onaj njihov nekadašnji, uzimajući sredstvo ovisnosti, bio brži, no problemi su ostajali neriješeni.

Projekt “Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku” (kodni broj: UP. 02.2.2 .06. 0038) financiran je iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I. Traje od 15.4.2020. do 15.4.2022. godine.