Grupe podrške u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Grupe podrške u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Mobilni tim, koji je oformljen u sklopu projekta Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku (kodni broj: UP.02.2.2.06.0038) ovog je ponedjeljka, 13.12.2021. godine bio u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Tamo smo posjetili Terapijski centar Cista Velika gdje smo održali grupu podrške za osobe s problemom ovisnosti te individualne razgovore s korisnicima. Na grupi je sudjelovalo pet korisnika projekta, a ispričali smo im priču „Učini to danas“ iz Terapijskih priča i još ponešto, Božene Galoić.

UČINI TO DANAS

Učini prvu stvar,

učini je danas.

Učini je bez očekivanja ili nagrade,

učini je s osmjehom i vedrinom,

učini je dan za danom, dan za danom.

Uči ni, i jednom će

doći dan isplate,

za sva ona jučer,

koja smo potrošili na taj dan,

dan koji će vrijednosti donijeti ne samo sebi,

već će zbog njega svaki sljedeći dan, zasjeniti jučerašnji.

Što biste više željeli od jednog dana?

Nakon ispričane priče, razgovarali smo s korisnicima koje korake na ostvarenju svog cilja mogu poduzeti danas. Tu smo dobili različite odgovore, ali svaki korisnik je pronašao nešto što može učiniti već danas. Pitali smo ih i tko im može pomoći u ostvarenju tog cilja, tko ih može poduprijeti.

Nakon grupe u Terapijskoj zajednici Cista Velika, uputili smo se u novo otvorenu stambenu zajednicu partnera na projektu Doma za ovisnike ZAJEDNICA SUSRET u Kaštel Novom. Tamo se trenutno nalaze prva tri korisnika s kojima smo također odradili grupu podrške te individualne razgovore.

Na grupi smo pričali o tome što mogu, uz prigodnu terapijsku priču iz već navedene knjige – „Ali možemo“.

ALI MOŽEMO

Ne možemo izabrati koliko ćemo godina živjeti

Ali možemo izabrati koliko će života biti u tim godinama

Ne možemo utjecati na ljepotu svog lica

Ali možemo utjecati na njegov izraz

Ne možemo utjecati na teške životne trenutke

Ali možemo odlučiti da život učinimo manje teškim

Ne možemo utjecati na negativnu atmosferu svijeta

Ali možemo utjecati na atmosferu svojih misli

Prečesto pokušavamo odabirati i utjecati na stvari koje su izvan naše moći

Prerijetko odlučujemo utjecati na ono što je u našoj moći, a to je naš stav.

Korisnike smo pitali da nam kažu na što mogu u ovom trenutku utjecati, a na što ne. Kako su sada u stambenoj zajednici, imaju prilike utjecati na svoj život s više strana. Podsjetili smo ih da ne mogu utjecati na svoje osjećaje, ali da mogu na to što će s tim osjećajima učiniti.

Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku (kodni broj: UP.02.2.2.06.0038) je projekt kojeg provodi Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“ od 15. travnja 2020. godine. Trajanje projekta je 24 mjeseca, odnosno do 15. travnja 2022. godine. Projekt je financiran u u 100%-tnom iznosu (1.471.824,65 HRK) iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I.