Grupa za osobe s problemom ovisnosti u Brodsko-posavskoj županiji

Grupa za osobe s problemom ovisnosti u Brodsko-posavskoj županiji

Mobilni tim koji je oformljen u sklopu projekta Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku (kodni broj: UP.02.2.2.06.0038), 16. studenog 2020. godine, održao je treću grupu podrške za osobe s problemom ovisnosti u Brodsko-posavskoj županiji.

Kao i u prethodnim grupama, domaćin nam je bio Dom za ovisnike Zajednica Susret te su članovim Mobilnog tima posjetili Terapijski centar Ivanovac.

Na grupi je sudjelovalo 10 korisnika, od kojih je dvoje novih u našem projektu. Tema grupe bila je usmjerena na prioritete korisnika. Tako je ispričana priča o profesoru filozofije i teniskim lopticama.

Profesor je stajao pred grupom studenata na satu filozofije i držao neke predmete iza sebe. Kad je sat počeo, bez riječi je podigao veliku praznu teglu od kiselih krastavaca, stavio je na katedru i napunio lopticama za tenis. Zatim je upitao studente je li tegla puna. Složili su se da jest.

Zatim je profesor podigao kutiju punu kamenčića i sipao ih u teglu. Blago ju je protresao. Kamenčići su se otkotrljali u prazan prostor između loptica. Tada je ponovo upitao studente je li tegla puna. Opet su odgovorili da jest.

Sljedeća kutija koju je profesor uzeo, bila je puna pijeska. Kada ga je sipao, pijesak je, naravno, ispunio sve preostale šupljine u tegli. Pitao je još jednom je li tegla puna? Studenti su skrušeno odgovorili da jest.

Onda je profesor ispod stola izvadio dvije šalice pune kave i sipao ih u teglu. Kava je natopila pijesak. Studenti su se smijali. “Sada?”, rekao je dok je smijeh zamirao, želim da shvatite kako ova tegla predstavlja vaš život.

Teniske loptice su važne stvari u vašem životu: vaša obitelj, vaša djeca, vaše zdravlje, vaša vjera i stvari kojima se strasno predajete. To su one stvari uz koje bi vaš život i dalje bio ispunjen, i kada bi sve drugo nestalo. Kamenčići su one stvari koje su važne: vaš posao, vaša kuća i vaš auto. Pijesak predstavlja preostale stvari. Male stvari.

Ako prvo napunite teglu pijeskom, nema mjesta za kamenčiće i teniske loptice. Isto važi i u životu. Ako potrošite sve svoje vrijeme i energiju na male

stvari, nikad nećete imati mjesta i vremena za one važne stvari. Vodite računa o stvarima koje su ključne za vašu sreću!

Jedna od studentica je podigla ruku i upitala što je predstavljala kava. Profesor se nasmijao : “Drago mi je da ste pitali. Nju sipam kako bih vam pokazao, da bez obzira koliko mislite da vam je život pun, uvijek ima prostora za šalicu kave s prijateljem.”

Nakon ispričane priče, razgovaralo se o prioritetima korisnika – što su njihove teniske loptice. Atmosfera na grupi je bila izrazito pozitivna te su korisnici verbalizirali zadovoljstvo temom grupe.

Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“, 15. travnja 2020. godine počela je s provođenjem projekta Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku (kodni broj: UP.02.2.2.06.0038), koji je financiran u 100%-tnom iznosu (1.471.824,65 HRK) iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I. Projekt će trajat 24 mjeseca, odnosno od 15. travnja 2020. do 15. travnja 2022. godine.