Grupa podrške za osobe s problemom ovisnosti u Gradu Zagrebu

Grupa podrške za osobe s problemom ovisnosti u Gradu Zagrebu

Članovi Mobilnog tima, koji je formiran u sklopu projekta  “Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku” (kodni broj: UP. 02.2.2 .06. 0038), 12. svibnja 2021. godine, održali su još jednu grupu podrške za osobe s problemom ovisnosti u sjedištu Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“.

Bile jednom dvije žabe koje su upale u posudu s vrhnjem. Odmah su shvatile da tonu: bilo je nemoguće dugo plivati i plutati u toj smjesi gustoj poput živoga blata. U početku su žabe lamatale nogama u vrhnju kako bi dosegnule rub posude. Ali bilo je uzalud; samo su se praćakale na istome mjestu i tonule. Osjećale su da je sve teže izaći na površinu i disati.

 

Jedna od njih glasno je rekla: “Ne mogu više. Nemoguće je izaći odavde. U ovome se ne može plivati. Budući da ću umrijeti, ne vidim razloga da produljujem ovu patnju. Ne razumijem kakva smisla ima umrijeti od iscrpljenosti zbog uzaludnog napora. ” Rekavši to, prestane lupati nogama i brzo potone, doslovno ju je progutala bijela gusta tekućina.

 

Druga žaba, ona upornija i možda tvrdoglavija, rekla je samoj sebi:” Ne postoji način! Ništa se ne može učiniti da isplivam iz ovoga. Ipak, makar se smrt približila, radije ću se boriti do posljednjeg daha. Ne želim umrijeti ni sekundu prije no što kucne moj čas.” Nastavila je lupati nogama i praćakati se satima stalno na istome mjestu, a da se nije pomaknula ni centimetra. Iznenada, od tolika batrganja i lupanja batacima, udaranja i batrganja, vrhnje se pretvorilo u maslac. Iznenađena, žaba skoči i kližući dođe do ruba posude. Odande se mogla vratiti kući sretno krekečući.

Jorge Bucay

Nakon priče s korisnicima smo razgovarali o tome kako su oni doživjeli priču i jesu li izvukli kakvu poruku iz nje. Zajedno smo došli do nekoliko točaka iz priče:

  • postoje dvije opcije – neboriti se i potonuti ili se boriti i „izvući se“.
  • rješenje je u nama.

Iz priče smo izvukli da se svaka žaba borila na svoj način, ona koja se borila do posljednjeg daha napravila je nešto, u ovom slučaju malslac, i izvukla se iz svojeg problema. No, žaba je bila sama i sama je svoj problem morala riješiti. Dakle, žabe moraju same sebi pomoći jer nema nikog tko će iz izvuči. Stvarnost je malo drugčija, kaka naši korisnici zapnu, mi im možemo pomoći, možemo zajedno s njima „lamatati nogama“ kako bi im pomogli brže stvoriti maslac – izlaz iz problema.

Projekt “Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku” (kodni broj: UP. 02.2.2 .06. 0038) financiran je iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I. Traje od 15.4.2020. do 15.4.2022. godine.