Grupa podrške za osobe s problemom ovisnosti održana u Sisačko-moslavačkoj županiji

Grupa podrške za osobe s problemom ovisnosti održana u Sisačko-moslavačkoj županiji

Mobilni tim koji je formiran u sklopu projekta  “Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku” (kodni broj: UP. 02.2.2 .06. 0038) nastavlja s aktivnostima grupa podrške te je tako 08. travnja 2021. godine posjetio Sisačko-moslavačku županiju.

Nakon razornog potresa koji je krajem prosinca 2020. godine pogodio područje Sisačko-moslavačke županije među tamošnjim stanovnicima nalaze se i osobe s problemom ovisnosti. Mobilni tim posjetio ih je početkom godine, no pružanje psihosocijalnih i sociopedagoških savjetovanja potrebno je i dalje. Tako su se u Petrinji, članovi Mobilnog tima našli s jednom korisnicom. Njen doma, kao i dom njenih roditelja, i dalje su smo ruševine koje treba ukloniti zbog sigurnosnih razloga. Oni se nalaze u obiteljskoj kući svojih prijatelja te u neizvjesnosti čekaju što i kako dalje. Zbog sukoba generacija, ali i ranijih problema zbog njene ovisnosti nižu se svađe koje se rješavaju, ali napetost je prisutna zbog svega nevedenoga.

Potom se Mobilni tim uputio u Sisak na grupu podrške na koji je išla i navedena korisnica. Na grupi je bilo i dvoje korisnika iz Siska koje more slične brige. Uz to, tu je nedostatak posla pa posljedično i financija. Tako je tema grupe bila vezana uz tražnje posla, financijsku (ne)stabilnost i načine rješavanja obiteljskih sukoba.

Korisnici se slažu kako im ovakve grupe trebaju i češće jer se u njihovoj okolini ne održavaju, odnosno ne postoje.

Projekt “Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku” (kodni broj: UP. 02.2.2 .06. 0038) financiran je iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I. Traje od 15.4.2020. do 15.4.2022. godine.