Grupa podrške za članove obitelji

Grupa podrške za članove obitelji

Ove srijede, 10.studenoga 2021. godine, održana je sedma po redu grupa podrške za članove obitelji s ovisnim članom.

Grupa podrške za članove obitelji s ovisnom članom, aktivnost je projekta Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku (kodni broj: UP.02.2.2.06.0038), a za vrijeme trajanja projekta planirano je osam grupa. Ove srijede, 10. studenoga 2021. godine održana je sedma po redu.

Voditeljica grupe je psihologinja s iskustvom rada sa skupinom osoba s problemom ovisnosti te prepoznaje potrebe unutar grupe. Na grupi su sudjelovali članovi obitelji s kojima se već upoznala, povezala na profesionalnoj razini. Tako je već na prošloj grupi odlučila koja će tema biti iduća, a to je tema povjerenja.

Cilj radionice je bio osvještavanje strahova koji su prisutni kod članova obitelji, a vezani uz izlaske njihovih ovisnih članova obitelji, te ih osnažiti da se s njima mogu nositi.

Čest je problem koji se javlja kod članova obitelji ovisnog člana, pojava nepovjerenja i strahova koji se javljaju prilikom izlaska ovisnog člana, odnosno u situacijama kada je netko s njima prilikom napuštanja doma. Muče ih pitanja s kim idu? Gdje? S kim? Što radi?

Osobito nepovjerenje i strah javlja se kod onih članova obitelji čije je ovisi član na supstitucijskoj terapiji i/ili dodatnoj farmakološkoj terapiji. Brine ih da njihovi ovisni članovi obitelji ne zloupotrijebe terapiju kako bi došli do droge. Oni koji imaju problem s ovisnosti o igrama na sreću, boje se da ne naprave dodatne dugove.

Kroz grupu smo radili na uspostavljanju povjerenja i reakcije u slučaju potencijalnog recidiva. Također je bilo riječi i o tome da je poželjno da se u toj situaciji jave te kome da se jave u slučaju sumnje na recidiv.

Korisnici su se zahvalili i ovu temu smatraju vrlo važnom jer povjerenje se dugo gradi, a vrlo brzo može biti značajno narušeno.

Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku (kodni broj: UP.02.2.2.06.0038) je projekt kojeg provodi Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“ od 15. travnja 2020. godine. Trajanje projekta je 24 mjeseca, odnosno do 15. travnja 2022. godine. Projekt je financiran u u 100%-tnom iznosu (1.471.824,65 HRK) iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I.