Grupa podrške u Zagrebačkoj županiji

Grupa podrške u Zagrebačkoj županiji

Članovi Mobilnog tima, koji je formiran u sklopu projekta  “Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku” (kodni broj: UP. 02.2.2 .06. 0038), 18. svibnja 2021. godine, održali su još jednu grupu podrške za osobe s problemom ovisnosti u Zagrebačkoj županiji, u Bregani.

Na grupi smo razgovarali o životu općenito, o situacijama i stvarima s kojima se korisnici susreću te kako se lako vratiti starim navikama. Tako smo došli do sljedećeg citata:

„Poznata je izreka da komfor ubija, a da stare navike teško umiru. Ljudi uglavnom osjećaju lažnu sigurnost krećući se unutar svoje „komfor zone“. Jedna od definicija gluposti jest činiti jedne te iste stvari na isti način, a očekivati drugačije rezultate.“ (dr. Kenan Crnkić)

Korisnici često nakon izlaska iz terapijske zajednice, ali i samom uspostavom apstinencije, razmišljaju na način da će sada sve promijeniti. Brzo se jave svakodnevni problemi koje je potrebno riješiti, a ako nisu radili na sebi, učili i tražili njima nove načine nošenja sa stresom, ljutnjom, nepravdom i sl., jedini način na koji oni znaju rješavati probleme je uzimanje sredstva. To je njihova komfor zona. Nerijetko si govore da će ovoga puta biti drugačije, da će oni kontrolirati sredstvo, a ne ono njih. No, to je jedna u nizu njihovih zabluda, kognitivnih distorzija. Potreban je rad, izlaz iz komfor zone, kako bi se naučili novi obrasci suočavanja te živjelo bez dosadašnjeg „rješenja“.

Projekt “Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku” (kodni broj: UP. 02.2.2 .06. 0038) financiran je iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I. Traje od 15.4.2020. do 15.4.2022. godine.