Grupa podrške u Zagrebačkoj županiji

Grupa podrške u Zagrebačkoj županiji

Mobilni tim koji je oformljen u sklopu projekta Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku (kodni broj: UP.02.2.2.06.0038), u petak, 19. studenog 2021. godine, održao je grupu podrške u Zagrebačkoj županiji.

Tema grupe bila je vezana početak „buđenja“, odnosno početak rada na sebi kako bi se osoba osnažila i završila sa životom koji uključuje sredstvo ovisnosti. Tako smo za početak ispričali priču „Upute“ iz knjige „Terapijske priče i još ponešto“ Božene Galoić.

Neki redovnik pun nepotrebnoga na duši, prišavši prvi put velikom misliocu Joshuu reče: „Tek sam stupio u samostan. Molim te da me primiš za svog učenika.“

Joshu reče: „Jesi pojeo svoj obrok rižine kaše?“

Redovnik spremno odgovori: „Da, pojeo sam ga.“

„Onda, za početak operi svoju šalicu“.

Ova priča je korisnicima poslužila da razmisle od čega oni trebaju krenuti kako bi krenuli raditi „red“ u svom životu. Što bi bilo poželjno ili potrebno „počistiti“ da krenu dalje? Dobili smo vrlo različite odgovore o tome što je to što smatraju ključnim za početak rješavanja problema. Naglasak je bio i da je bilo koji početak, dobar početak, iako zvuči i čini se banalan.

Potom smo ispričali i drugu priči iz iste knjige pod nazivom „Duboki san“.

Priča se da je požar izbio u kući u kojoj je neki čovjek spavao. Pokušali su ga iznijeti kroz prozor. Nisu uspjeli. Pokušali su ga iznijeti kroz vrata. Nije išlo. Bio je prevelik i pretežak. Bili su prilično očajni dok netko nije predložio. Probudite ga, onda će sam izaći. Jedino se za one koji spavaju i djecu treba brinuti. probudite se ili odrastite!

Ovdje nije bilo ni potrebe postavljati pitanja. Korisnici su odmah rekli da su djeca, a neki da spavaju. Smatraju da je trenutak u kojem su odlučili krenuti s rješavanjem problema ovisnosti bio trenutak buđenja. Onda, iako su imali recidive, trenutak u kojem su sada smatraju odrastanjem.

Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku (kodni broj: UP.02.2.2.06.0038) je projekt kojeg provodi Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“ od 15. travnja 2020. godine. Trajanje projekta je 24 mjeseca, odnosno do 15. travnja 2022. godine. Projekt je financiran u u 100%-tnom iznosu (1.471.824,65 HRK) iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I.