Grupa podrške u Zagrebačkoj županiji

Grupa podrške u Zagrebačkoj županiji

Mobilni tim, oformljen u sklopu projekta Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku (kodni broj: UP.02. 2.2. 06.0038), 03. rujna 2021. godine održao je još jednu grupu podrške u Zagrebačkoj županiji.

Nakon ljetne stanke u održavanju grupa podrške za osobe s problemom ovisnosti pod vodstvom članova Mobilnog tima, početak rujna iskoristili smo da se ponovo družimo s našim korisnicima. Tako su članovi Mobilnog tima, 03. rujna 2021. godine, održali treću po redu grupu podrške za osobe s problemom ovisnosti u Zagrebačkoj županiji. Kako su nam se neki korisnici javili da su našli zaposlenje, neki su još na odmoru, na grupi je sudjelovalo dvoje novih korisnika. Tema je bila vezana uz odmor, odnosno slobodno vrijeme.
Početkom adolescencije, mlade osobe stavljaju naglasak na druženje s vršnjacima, više vremena provode u dokazivanju u grupi vršnjaka te traže svoj identitet. U tom periodu kod određenog broja mladih dolazi do eksperimentiranja, kako s vlastitim izgledom, načinima ponašanja, glazbom koju slušaju, tako i s eksperimentiranjem sa sredstvima ovisnosti. U tom periodu kreću i tjelesne promjene, počinju izgledati odraslo, no psihički još uvijek nisu potpuno zreli i stabilni. Tada, višak slobodnog vremena i dosada, želja za eksperimentiranjem i dokazivanjem, mogu dovesti do česte konzumacije sredstava ovisnosti jer im se u periodu eksperimentiranja dopao osjećaj koji im je sredstvo prouzročilo.

Višak slobodnog vremena u problemu ovisnosti se smanjuje jer postoji stalna potreba za nabavkom sredstva, konzumacija u društvu, „zujanje“ pod utjecajem ispunjuju to slobodno vrijeme. Nakon perioda liječenja ili tretmana, kada osoba uloži vrijeme i trud u procese koji dovode do apstinencije, slobodno vrijeme je rizik za recidiv. Konstruktivno provođenje slobodnog vremena, druženje s vršnjacima koji nisu skloni sredstvima ovisnosti, pronalaženja hobija i smisla života općenito, mogu doprinijeti apstinenciji i zdravom životu.
U razgovoru s korisnicima koji su u apstinenciji, ali su imali recidiv primijetili smo upravo to. Kako su nakon tretmana bili nezaposleni, bilo im je dosadno i u nekom trenutku su „ubrzali“ vrijeme recidivom. Smatraju da je jako bitno naći si neku zanimaciju nakon izlaska s tretmana kako ne bi mislili kao ranije. U terapijskim zajednicama imali su strukturiran dan – grupe, posao oko/u kući, kreativne radionice, sport, druge korisnike s kojima su mogli pričati… Nakon izlaska vratili su se u istu sredinu, mamilo ih je isto društvo jer drugo nisu imali, stari osjećaji. Pronalaskom posla i/ili hobija koji ih ispunjava, našli su svoj drugi smisao, nešto što vole raditi, a pri tome im pomaže u apstinenciji. Sretni su jer su tako našli i druge prijatelje i žive normalan, zdrav život.

Ako se i vi nalazite izvan Zagreba i nije Vam praktičan dolazak kod nas, a mišljenja ste da bi Vam naše usluge mogle pomoći, javite nam se da mi dođemo Vama!

Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“, 15. travnja 2020. godine počela je s provođenjem projekta Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku (kodni broj: UP.02.2.2.06.0038), koji je financiran u 100%-tnom iznosu (1.471.824,65 HRK) iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I. Projekt će trajati 24 mjeseca, odnosno od 15. travnja 2020. do 15. travnja 2022. godine.