Grupa podrške u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Grupa podrške u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Mobilni tim, koji je oformljen u sklopu projekta Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku (kodni broj: UP.02.2.2.06.0038), 14.listopada 2021. godine, održao je grupu podrške u Vukovarsko-srijemskoj županiji, točnije u Mikluševcima, korisnicima udruge Biram novi život.

Još smo jednom posjetili Mikluševce, odnosno korisnike udruge Biram novi život, koji su u Mikluševcima na smještaju i tretmanu. Nakon toplog dočeka zaposlenika i korisnika, sa svakim smo individualno porazgovarali. Svaki od njih ima svoju životnu priču koja nije laka, a svima je zajednički problem ovisnosti. Neki imaju problem s alkoholom, neki s opijatima, tabletama…

Nakon individualnih razgovora, okupili smo se i održali grupo podrške za osobe s problemom ovisnost. Tema grupe je nekako došla sama od sebe, nakon uvodnog upoznavanja. Nametnulo se pitanje ovisnik – prestaje li osoba biti ovisnik ili jednom ovisnik, uvijek ovisnik. Postavljenim pitanjem, medicinski definiciju ovisnosti, ovisnost je kronična recidivirajuča bolest, detaljno smo analizirali. Korisnici su bili vrlo zainteresirani i većina je aktivno sudjelovala. Bilo je dijeljena svojih razmišljanja i iskustva, tko je kako doživljen u svojoj okolini i kako se tko s time nosi.

Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“, 15. travnja 2020. godine počela je s provođenjem projekta Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku (kodni broj: UP.02.2.2.06.0038), koji je financiran u 100%-tnom iznosu (1.471.824,65 HRK) iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I. Projekt će trajati 24 mjeseca, odnosno od 15. travnja 2020. do 15. travnja 2022. godine. Cilj projekta je osnažiti 20 stručnjaka za rad s mladima na prepoznavanju i prevenciji novih ovisnosti i na prepoznavanju razine problema na kojoj je potrebno upućivanje u tretman, proširiti dostupnost socijalnih usluga i osigurati pristup inovativnim socijalnim uslugama za 30 osoba s problemima svih oblika ovisnosti, te ojačati 15 članova obitelji s ovisnim članom kako bi bolje uskladili poslovni život i brigu o ovisnom članu.