Grupa podrške u Varaždinskoj županiji

Grupa podrške u Varaždinskoj županiji

Aktivnosti projekta “Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku” (kodni broj: UP. 02.2.2 .06. 0038) se nastavljaju te je 08. lipnja 2021. godine održana grupa podrške za osobe s problemom ovisnosti u Varaždinskoj županiji.

Još smo jednom ispričali priču o dvije žabe i borbi za postizanju cilja.

„Bile jednom dvije žabe koje su upale u posudu s vrhnjem. Odmah su shvatile da tonu: bilo je nemoguće dugo plivati i plutati u toj smjesi gustoj poput živoga blata. U početku su žabe lamatale nogama u vrhnju

kako bi dosegnule rub posude. Ali bilo je uzalud; samo su se praćakale na istome mjestu i tonule. Osjećale su da je sve teže izaći na površinu i disati.

Jedna od njih glasno je rekla: “Ne mogu više. Nemoguće je izaći odavde. U ovome se ne može plivati.

Budući da ću umrijeti, ne vidim razloga da produlju- jem ovu patnju. Ne razumijem kakva smisla ima umrijeti od iscrpljenosti zbog uzaludna napora.”

Rekavši to, prestane lupati nogama i brzo potone, doslovno ju je progutala bijela gusta tekućina.

Druga žaba, ona upornija i možda tvrdoglavija, rekla je samoj sebi: “Ne postoji način! Ništa se ne

može učiniti da isplivam iz ovoga. Ipak, makar se smrt približila, radije ću se boriti do posljednjeg daha. Ne želim umrijeti ni sekundu prije no što kucne moj čas.”

Nastavila je lupati nogama i praćakati se satima stalno na istome mjestu, a da se nije pomaknula ni

centimetra.

Iznenada, od tolika batrganja i lupanja batacima, udaranja i batrganja, vrhnje se pretvorilo u maslac.

Iznenađena, žaba skoči i kližući dođe do ruba posude. Odande se mogla vratiti kući sretno krekećući.“

Ponekad mislimo da nam je ovako ili onako, ponekad se ne trudimo izdići iz situacija u kojima se nalazimo. Prepušteni situaciji, bez aktivnog sudjelovanja u rješavanju, ne možemo puno postići. Potrebno je raditi na postizanju cilja. Tako i dečki koji su sudjelovali na grupi kažu da se ponekad prepuste, ali to ih, znaju, može odvesti u recidiv.

Nakon grupe podrške održano je i edukativno predavanje o fizičkim posljedicama konzumacije sredstava ovisnosti od strane medicinske sestre.

Projekt “Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku” (kodni broj: UP. 02.2.2 .06. 0038) financiran je iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I. Traje od 15.4.2020. do 15.4.2022. godine.