Grupa podrške u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Grupa podrške u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Grupa podrške za osobe s problemom ovisnosti, 01. srpnja 2021. godine, održana je u Terapijskom centru Cista Velika, u Domu za ovisnike Zajednica Susret.

Na grupi smo razgovarali između ostalog i o komorbiditetima koji su učestali u populaciji osoba koje (zlo)upotrebljavaju sredstva ovisnosti.

Veliki broj njih uz ovisnost imaju još jednu ili više pratećih medicinskih problema kao što su plućne i/ili kardiovaskularne bolesti, moždani udar, rak, ali i zaraze bolesti kao što su HIV/AIDS, hepatitis.

Isto tako, vrilo su česti psihijatrijski komorbiditeti kao što su velika depresivna epizoda, anksioznost i poremećaj ličnosti.  I dečki s kojima smo mi pričali također imaju neku od navedenih dijagnoza. Kažu da je teško priznati si da imaš problema sa sredstvima ovisnosti, a kako je tek kad se suočavaš s još jednom od dijagnoza. Neki ne znaju što je bilo prije, ovisnost ili druge smetnje, ali svakako jedno je hranilo drugo.

Hepatitis je također vrlo često prisutan kao posljedica dijeljenja pribora, ni od toga ne bježe. Dolaze im s vremena ne vrijeme tim koji ih testira i smatraju to vrlo korisnim jer se samo na bris uzima slina koja se obrađuje i 20 minuta se dobiju rezultati.

Svi se nadaju da će pod kontrolu staviti obije dijagnoze kako bi što bolje funkcionirali u budućnosti, da sudjeluju ravnopravno u društvu sa svim pravima i obvezama.

Projekt “Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku” (kodni broj: UP. 02.2.2 .06. 0038) financiran je iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I. Traje od 15.4.2020. do 15.4.2022. godine.