Grupa podrške u Splitsko-dalmatinskoj županiji (Cista Velika)

Grupa podrške u Splitsko-dalmatinskoj županiji (Cista Velika)

Mobilni tim, koji je oformljen u sklopu projekta Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku  (UP.02.2.2.06.0038), ove srijede 24.veljače, održao je grupu podrške i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u terapijskom centru Cista Velika.

Terapijski centar Cista Velika bio je domaćin još jedne grupe podrške. U četvrtak, 24.veljače 2022. godine, članovi Mobilnog tima održali su posljednju grupu podrške u sklopu projekta Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Grupa je odabrala temu – suživot muškaraca i žena. Kako je tijekom ljeta, Cista Velika postala miješani centar, muškim korisnicima komocija se smanjila ili barem tako oni misle. Do tada bili su tamo samo dečki koji su funkcionirali na dobro poznat naći, a sada se treba prilagoditi i djevojkama koje su tamo na tretmanu. Kod nekih korisnika, kako i sami navode, javlja se djelomičan sram zbog djevojaka u centru. Neki i nisu naučeni na komunikaciju sa suprotnim spolom, dok su drugi pre-otvoreni. Kroz suživot, navode, već su puno naučili. U šali govore da djevojke i nisu uvijek urednije od dečki, ali da su svoji dolaskom ipak unijele pozitivnu energiju. Kako i sami primjećuju, u nekim aspektima njihove tretmanske potrebe se razlikuju, ali vole i zajedničke grupe. Na pitanje o simpatijama, po izrazima lice bilo je jasno što misle, ali znaju da, ukoliko žele program odraditi kako treba, ljubav u terapijskoj zajednici nije uvijek dobra ideja. Smatraju da bi im to otežalo boravak, ali im je ugodno komunicirati. Dolazak djevojaka i njihov suživot, priprema ih i za komunikaciju izvan terapijske zajednice, na poštovanje i uvažavanje svih u kolektivu. Nakon uvodnog razgovora, s korisnicima smo prolazili kroz predrasude i činjenice vezane uz odnos muškaraca i žena. Kroz ovu aktivnost, korisnici su imali prilike dati svoje viđenje pojedinih situacija i dati svoje mišljenje. Kod nekih se kroz međusobni argumentiran razgovor mišljenje promijenilo. Većina korisnika uživa u ženskom društvu i ono im imponira, ali navode da znaju granice i znaju zašto su tu gdje jesu.

Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“, 15. travnja 2020. godine počela je s provođenjem projekta Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku (kodni broj: UP.02.2.2.06.0038), koji je financiran u 100%-tnom iznosu (1.471.824,65 HRK) iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I. Projekt će trajat 24 mjeseca, odnosno od 15. travnja 2020. do 15. travnja 2022. godine.