Grupa podrške u Sisačko-moslavačkoj županiji

Grupa podrške u Sisačko-moslavačkoj županiji

Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku (kodni broj: UP.02.2.2.06.0038) projekt je u sklopu kojeg je oformljen Mobilni tim, čija je zadaća održavanje grupa podrške za osobe s problemom ovisnosti i individualne razgovore u županijama uključenim u projekt. Tako su članovi Mobilnog tima, u petak 26. studenog 2021. godine, održao grupu podrške u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Na grupi podrške sudjelovalo je troje korisnika, a tema grupe bila je žudnja. Žudnju možemo definirati kao strastvenu, impulzivnu želju ili želje za nečim ili nekim. Korisnicima smo ispričali terapijsku priču iz knjige „Terapijske priče i još ponešto“ Božene Galoić.

Žudnja

Bijaše neki starac koji je hrabro postio pedeset godina i koji je rekao: „Istjerao sam iz sebe plamen požude, pohlepu i ispraznu slavu“. Opat Abraham, čuvši ovo, dođe k njemu i reče:“ Onda idi u svoju sobu, i ondje ćeš naći zgodnu ženu kako leži na tvojoj slamnjači. Možeš li ti misliti da to nije žena?“ Na to će starac: „Ne, nego ću se boriti u svojim mislima tako da ne dotičem ženu.“ Opat Abraham reče: “Onda ti nisi uništio pohotu. Strast je živa, ali je svezana. Dakle strasti žive, ali u „u svecima su one do neke mjere svezane“!“

                                                                                                                        Thomas Merton 42

Nakon ispričane priče, korisnici su povezali žudnju iz priče sa svojim žudnjama. Nakon razgovora, shvatili smo da i neki od njih misle da mogu nadići žudnju, da je mogu maknuti iz svog života. Jedan od korisnika je rekao da je ta pomisao njega dovela do recidiva, jer je smatrao da se žudnja više neće vratiti u njegov život. Razgovarali smo i o njihovim razmišljanjima što i kako mogu žudnju staviti pod kontrolu. Na kraju smo zaključili da se žudnje događaju i događat će se, a na nama je da odaberemo kako ćemo na njih reagirati.

Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku (kodni broj: UP.02.2.2.06.0038) je projekt kojeg provodi Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“ od 15. travnja 2020. godine. Trajanje projekta je 24 mjeseca, odnosno do 15. travnja 2022. godine. Projekt je financiran u u 100%-tnom iznosu (1.471.824,65 HRK) iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I.