Grupa podrške u Međimurskoj županiji

Grupa podrške u Međimurskoj županiji

Mobilni tim koji je oformljen u sklopu projekta Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku (kodni broj: UP.02.2.2.06.0038), a čija je uloga održavanje grupa podrške te individualnih razgovora po županijama provedbe projekta, u petak, 01.listopada 2021. godine, posjetio je Međimursku županiju.

Kako bi poboljšali i dopunili paletu usluga koje se provode u Međimurskoj županiji, a namijenjene su osobama s problemom ovisnosti i njihovim članovima obitelji, Mobilni tim petak je proveo u Međimurskoj županiji, točnije u Goričanu i Murskom Središću.

Goričan je bio prva postaja i tamo su članovi Mobilnog tima imali individualni razgovor s korisnikom koji je u tretmanu Doma za ovisnike ZAJEDNICA SUSRET te sudjeluje i na grupama u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Podrijetlom je iz Goričana te je trenutno na vikendu koji podrazumijeva boravak u matičnom okruženju kako bi primijenio naučene vještine. Nakon individualnog razgovora, zajedno s korisnikom, uputili su se u Mursko Središće. Tamo su članovi Mobilnog tima upoznali novog korisnika te njegovu kćer s kojima su nakon održane grupe podrške individualno razgovarali.

Uz individualne razgovore, održana je i grupa podrške za osobe s problemom ovisnosti. Kako je na grupi podrške sudjelovao korisnik koji ima iskustvo terapijske zajednice i korisnik koji se priprema za tretman, tema je bila usmjerena na etape tretmana. Kako se tretman provodi, što koji dio tretmana nudi, a što se očekuje. Odgovaralo se na pitanja korisnika te ih motiviralo.

Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“, 15. travnja 2020. godine počela je s provođenjem projekta Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku (kodni broj: UP.02.2.2.06.0038), koji je financiran u 100%-tnom iznosu (1.471.824,65 HRK) iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I. Projekt će trajati 24 mjeseca, odnosno od 15. travnja 2020. do 15. travnja 2022. godine.

Cilj projekta je osnažiti 20 stručnjaka za rad s mladima na prepoznavanju i prevenciji novih ovisnosti i na prepoznavanju razine problema na kojoj je potrebno upućivanje u tretman, proširiti dostupnost socijalnih usluga i osigurati pristup inovativnim socijalnim uslugama za 30 osoba s problemima svih oblika ovisnosti, te ojačati 15 članova obitelji s ovisnim članom kako bi bolje uskladili poslovni život i brigu o ovisnom članu.

Ovim projektom osnovan je Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku i oformljen  stručni Mobilni tim koji će djelovati u krajevima gdje su socijalne usluge za ovu korisničku skupinu manje dostupne ili ne postoje.

Projekt se provodi u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Šibenik, Centrom za pružanje usluga u zajednici Zagreb – Dugave, Centrom  za socijalnu skrb Sisak te Domom za ovisnike ZAJEDNICA SUSRET.

Ideja vodilja projekta je širenje socijalnih usluga u područja u kojima su manje dostupna ili čak ne postoje. Aktivnosti projekta provodit će se u Zagrebačkoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Varaždinskoj, Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Međimurskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji te na području Grada Zagreba.