Grupa podrške u Gradu Zagrebu

Grupa podrške u Gradu Zagrebu

Mobilni tim koji je formiran u sklopu projekta Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku (kodni broj: UP.02.2.2.06.0038) u petak, 08.10.2021. godine, održao je još jednu grupu podrške u Gradu Zagrebu.

Članovim mobilnog tima održali su grupu podrške na kojoj je sudjelovalo troje korisnika. Tema grupe je bila usmjerena na obiteljske odnose. Dvoje korisnika su roditelji, no zbog različitih okolnosti, ne žive stalno sa svojim djetetom, već imaju podijeljeno skrbništvo.

Definicija podijeljenog skrbništva se sažeto rečeno odnosi na skrbništvo oba roditelja nad djetetom koje obuhvaća minumum jedne trećine vremena sa svakim od roditelja uključujući i vikende, te podrazumijeva odgovornost i obaveze koje iz toga proizlaze i odnosi se na ekivivalentnu alternativnu brigu oba roditelja. Primjenjivo je na većinu razvoda, uključujući i one konfliktne, uz preduvjet da nema obiteljskog nasilja i zlostavljanja djece. Cilj tako organizirane brige za dijete je reducirati probleme koji se jave kod djece nakon obiteljskog kraha, poput niskog samopoštovanja, depresije i alijenacije, neuspjeha i prekida u školovanju, zlouporabi opojnih supstanci, problema sa zakonom.

Unatoč dodijeljenom skrbništvu, jedan korisnik ima određenih problema. Grupa je savjetovala kako ih je moguće riješiti, a korisnik koji također ima podijeljeno skrbništvo pričao svoje iskustvo.

Druga tema je bila vezana uz posao. Korisnici rade u različitim sustavima i samim time se susreću s različitim problemima, ali i prednostima svog posla. Zaključak koji su donijeli je da su sretni što rade, da svaki posao ima prednosti i mane, ali da njima puno znači sama činjenica da rade i imaju ispunjen dan, a činjenica da imaju i vlastiti izvor prihoda dodatno motivira.

Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“, 15. travnja 2020. godine počela je s provođenjem projekta Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku (kodni broj: UP.02.2.2.06.0038), koji je financiran u 100%-tnom iznosu (1.471.824,65 HRK) iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I. Projekt će trajati 24 mjeseca, odnosno od 15. travnja 2020. do 15. travnja 2022. godine.

Projekt se provodi u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Šibenik, Centrom za pružanje usluga u zajednici Zagreb – Dugave, Centrom  za socijalnu skrb Sisak te Domom za ovisnike ZAJEDNICA SUSRET.