Edukativno predavanje o fizičkim posljedicama konzumacije opijata u Brodsko-posavskoj županiji

Edukativno predavanje o fizičkim posljedicama konzumacije opijata u Brodsko-posavskoj županiji

Edukativno predavanje o fizičkim posljedicama konzumacije opijata jedna je od aktivnosti projekta Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku (kodni broj: UP.02.2.2.06.0038), namijenjena je osobama s problemom ovisnosti, a provodi ju medicinska sestra. U četvrtak, 21. listopada 2021. godine održana je u Terapijskom centru Ivanovac.

Rad s osobama s problemom ovisnosti vrlo je specifičan, mnog ga nazivaju pozivom. U procesu bolničkog liječenja, osobe s problemom ovisnosti, uz liječnike, stručne suradnike, svakodnevno „žive“ s medicinskim sestrama i tehničarima. Taj suživot odlično poznaje i razumije naša suradnica na projektu, medicinska sestra iz Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice. S puno znanja, ali i iskustva, održala je edukativno predavanje o fizičkim posljedicama konzumacije opijata korisnicima u Terapijskom centru Ivanovac, 21. listopada 2021. godine.

Nekako se najviše prepoznaju fizičke posljedice kod osoba koje su sredstvo uzimale intravenozno, ali naglašene su bile i one koje se javljaju ušmrkavanjem, pušenjem, inhaliranjem, oralno… Bilo je vrlo zanimljivih činjenica, a korisnici su se u nekima prepoznali. To je dovelo do postavljanja pitanja na koje je naša suradnica spremno i detaljno odgovorila.

Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku (kodni broj: UP.02.2.2.06.0038) je projekt kojeg provodi Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“ od 15. travnja 2020. godine. Trajanje projekta je 24 mjeseca, odnosno do 15. travnja 2022. godine. Projekt je financiran u u 100%-tnom iznosu (1.471.824,65 HRK) iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I.