Edukacija “Efikasno upravljanje stresom”

Edukacija “Efikasno upravljanje stresom”

U srijedu, 30. rujna 2020. godine, u prostorijama Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“ održana je edukacija za članove obitelji osoba s problemom ovisnosti na temu „Efikasno upravljanje stresom“.  Edukacija je održana u sklopu projekta Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku (kodni broj: UP.02.2.2.06.0038).

Stres je pojam koji se zadnjih desetljeća često koristi i nije neobično čuti da je netko „pod stresom“. Unatoč tome, ponekad ne možemo točno odrediti zašto je to tako. Stresne situacije odnose se na vanjske događaje koji remete psihofizičko funkcioniranje i zahtijevaju određenu prilagodbu organizma.

Stres se definira kao skup fizičkih i psihičkih promjena koje nastaju kada vanjski i unutrašnji čimbenici (stresori) remete homeostazu tj. fiziološku ravnotežu organizma koja je nužna za održavanje života. Način na koji će svaki od pojedinaca reagirati na stres i kako će se s njim nositi je pod utjecajem genetike, iskustva i ponašanja. Ono što nekome predstavlja izrazito stresnu situaciju, netko drugi uopće ne percipira kao stresno.

Članovi obitelji osoba s problemom ovisnosti koji su sudjelovali na edukaciji, problem ovisnosti člana obitelji te sve što je povezano s tim, smatraju izvorom stresa. Mišljenja su da su pod stalnim stresom te neke manje stresne događaje više ni ne doživljavaju.

Kroz edukaciju sudionici su imali prilike naučiti izvore stresa, simptome stresa, podijeliti svoja iskustva i problema, ali su dobili i tehnike kojim mogu ublažiti svoj stres.

Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“, 15. travnja 2020. godine počela je s provođenjem projekta Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku (kodni broj: UP.02.2.2.06.0038), koji je financiran u 100%-tnom iznosu (1.471.824,65 HRK) iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I. Projekt će trajati 24 mjeseca, odnosno od 15. travnja 2020. do 15. travnja 2022. godine.