Posljednje edukativno predavanje o fizičkim posljedicama konzumacije opijata

Posljednje edukativno predavanje o fizičkim posljedicama konzumacije opijata

Dana 8. travnja 2022. godine, održano je posljednje edukativno predavanje o fizičkim posljedicama konzumacije opijata i to u Gradu Zagrebu. Voditeljica je bila medicinska sestra koja je s nama, za vrijeme trajanja projekta, održala još jedanaest predavanja u županijama uključenim u projekt Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku (kodni broj: UP.02.2.2.06.0038).

Osim uvodnog dijela u kojem je bilo riječi o različitim vrstama fizičkih posljedica koje se javljaju tijekom ili nakon konzumacije opijata, korisnici su najveći interes pokazali prema dijelu vezanim za posljedice i liječenje Hepatitisa C. Kako je upozorila, osnovni put širenja hepatitisa C je kada krv inficirane osobe uđe u tijelo druge osobe (npr. ubod na kontaminiranu iglu, transfuzijom krvi, transplantacijom organa, s hepatitis C pozitivne majke na novorođeno dijete). Posebno je istaknula kako je ova bolest vrlo česta među osobama s problemom ovisnosti koji sredstvo uzimaju intravenozno te koji koriste tuđi pribor za ubrizgavanje droge, a ne prenosi se majčinim mlijekom, uobičajenim socijalnim kontaktom, druženjem, grljenjem, rukovanjem, poljupcem, hranom, vodom. Često nema  nikakvih simptoma bolesti, te je zaraženost  jedino moguće otkriti testiranjem na antitijela na ovaj virus. Testirati bi se trebale osobe koje su koristile tuđi pribor za iniciranje droge ili lijekova, osobe koje su se ubole na korištenu iglu (obratiti se na Odjel za epidemiologiju),osobe čiji su sadašnji ili bivši partneri osobe s problemom ovisnosti koji su sredstvo konzumirali intravenozno.

Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“, 15. travnja 2020. godine počela je s provođenjem projekta Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku (kodni broj: UP.02.2.2.06.0038), koji je financiran u 100%-tnom iznosu (1.471.824,65 HRK) iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I. Projekt će trajat 24 mjeseca, odnosno od 15. travnja 2020. do 15. travnja 2022. godine.