Održana je posljednja grupa podrške za članove obitelji

Održana je posljednja grupa podrške za članove obitelji

U utorak, 1.03.2022. g. pod stručnim vodstvom psihologa održana je grupa podrške za roditelje i članove obitelji. Dio je to aktivnosti projekta Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku (kodni broj: UP.02. 2.2. 06.0038) .

Uz osobe s problemom ovisnosti, projektom su osigurane usluge podrške i članovima njihovih obitelji kroz grupe podrške, edukativne radionice te individualna savjetovanja.

U dvosatnom trajanju grupe, roditelji su iznijeli probleme s kojima se suočavaju, ali i napredak vidljiv kod njihove djece koja su u terapijskom programu Zajednice Susret. Dotaknute su teme rizičnih čimbenika vezanih uz obitelj, poput roditeljskih stavova o korištenju droga, obiteljskih konflikata, antisocijalnog ponašanja, loše obiteljske dinamike, discipline i slično. Ponovno je ukazana opasnost od možebitnog roditeljskog podržavanja ovakvog rizičnog ponašanja njihove djece koja su u problemu ovisnosti.

Projekt Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku naglasak stavlja i na obitelj i na ovisnog člana. Kroz grupe podrške za članove obitelji u protekle dvije godine trajanja projekta dotaknute su brojne teme, a pozitivne povratne informacije ukazuju na činjenicu da se roditelji i članovi obitelji rado odazivaju ovakvim grupama jer, kako sami kažu, u njima nailaze na podršku i razumijevanje, nisu stigmatizirani te o svemu mogu slobodno razgovarati. Sve to značajno doprinosi poboljšanju komunikacije  članovima obitelji s osobama koje su u problemu ovisnosti.

Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“, 15. travnja 2020. godine počela je s provođenjem projekta Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku (kodni broj: UP.02.2.2.06.0038), koji je financiran u 100%-tnom iznosu (1.471.824,65 HRK) iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I. Projekt će trajat 24 mjeseca, odnosno od 15. travnja 2020. do 15. travnja 2022. godine.